DAMP

DAMP är en akronym för deficits in attention, motor control and perception, och är en svensk diagnos inom psykiatrin för personer med ett neuropsykiatriskt funktionshinder med koncentrationssvårigheter.

Diagnosen DAMP är snarlik det internationellt etablerade begreppet ADHD, men personer med DAMP har också problem med motorik och perception. Den internationella motsvarigheten till DAMP är ADHD i kombination med DCD (Developmental Coordination Disorder, medfödda koordinationssvårigheter).[källa behövs] Diagnosen DAMP lanserades av den svenske psykiatrikern Christopher Gillberg och han har varit medförfattare till de flesta av det trettiotal publicerade arbeten som använder begreppet. Diagnosen ADHD har däremot varit föremål för tusentals studier över hela världen.

Dessa diagnoser kallas ofta bokstavsdiagnoser, vilket i och för sig inte är ovanligt inom vården. De neuropsykiatriska diagnoserna inom denna särskilda kategori funktionshinder är en förfining av diagnostiken utifrån det äldre begreppet MBD (Minimal Brain Dysfunction), som användes gemensamt för alla med dessa funktionshinder.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback